fbpx

Veerkrachtigheid is een kwaliteit die ons naar de toekomst leidt, naar hoop en kracht. Maar het leidt ons bovenal naar actie. 

Veerkrachtig zijn betekent dat je ondanks pijn en ongunstige omstandigheden in staat bent om verder te gaan met je leven zonder de controle te verliezen of overweldigd te raken. Dat je zelfs wanneer alles misgaat in staat bent om opnieuw te beginnen. Dat je ondanks alles toch iets van je leven weet te maken met een positieve mindset. Dat je toch gelukkig kunt zijn en op jouw manier kunt genieten van het leven. Dat je de situatie waarin je verkeert, kunt accepteren en daarmee verder te gaan.

Veerkracht is het vermogen om die kracht te hebben en deze in te zetten in een strategie die je zal helpen om de manier waarop je met je belangrijkste stressfactoren omgaat te verbeteren.

Als je je er eenmaal van bewust bent, hoef je het alleen nog maar te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Met inzet en consistentie zul je in staat zijn het te bereiken. Veerkrachtig zijn is een vaardigheid die kan worden aangeleerd en die je zal helpen het leven op een andere manier te begrijpen.

Manieren om je veerkracht te vergroten

  1. Zorg voor goede relaties met je omgeving. 
    Denk aan familieleden, vrienden, collega’s of zelfs de ouders van de vriendjes van jouw kinderen. Zorg dat je een sociale kring hebt die je het gevoel geeft dat je je tijd goed besteedt, die je positieve energie geven, die jou veiligheid geven en dat je een belangrijk onderdeel bent van jouw systeem.
  2. Accepteer dat vernandering noodzakelijkerwijs bij het leven hoort. 
    Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen wat je wel kunt beïnvloeden en wat niet. Op deze manier kun je de dingen die verbeterd kunnen worden verbeteren. Zo kun je dingen waar je geen invloed op hebt, leren loslaten.

    Het heeft geen zin om je energie in gebeurtenissen te stoppen waar je géén invloed op hebt. Denk aan de reacties van anderen en het weer. Doe je dat wel, dan zorgt het waarschijnlijk alleen maar voor frustratie, teleurstelling of een gevoel van onmacht. Hier heb je op de eerste plaats jezelf mee. Het enige wat je in dit soort situaties kunt veranderen, is hoe jij ermee omgaat. Kun je er de positieve kant van zien? In dat geval wordt het makkelijker om het los te laten, omdat je er niet langer tegen vecht, maar het in zekere zin omarmt.

    Check voor jezelf of datgene waar je last van hebt  buiten je invloed ligt en besluit dan om het los te laten. Zo maak je jezelf los van de negatieve energiestroom en komt er ruimte vrij voor positieve gedachten, ideeën en ervaringen.
  3. Bekijk de moeilijkheden in je leven niet als onoverkomelijke problemen.
    Je kunt niet voorkomen dat er in je leven ontzettend stressvolle gebeurtenissen zullen plaatsvinden, maar je kunt wel de manier waarop je met ze omgaat verbeteren. Probeer je visie uit te breiden en wees je ervan bewust dat het grootste gedeelte van de stressvolle gebeurtenissen slechts tijdelijk zijn, niet permanent. Als ze dit wel zijn, ontwerp dan een plan om hier mee om te gaan en ga ermee om.
  4. Stel kleine haalbare doelen. 
    Als je een groot doel voor ogen hebt, dan is de manier om het te bereiken niet door te rennen. Neem kleine stapjes, stel kleine doelen naarmate je vordert. Wees je ervan bewust hoe ver je kunt gaan, neem niet meer op je schouders dan je dragen kunt. Als je in staat bent sommige dingen te bereiken, wees er dan trots op. Je bent goed op weg.
  5. Wees niet bang om beslissingen te nemen. 
    Negeer je problemen niet en stel ze niet uit. Als je het nu kunt doen en het je problemen zal besparen, doe het dan zo snel mogelijk. Als je het niet nu kunt doen, wees dan in staat te wachten op het juiste moment zonder er voor die tijd te veel over na te denken. Leer jouw normen en waarden goed kennen. Stel jouw grenzen. Durf ook eens Nee te zeggen. De keuze die je op dat moment kiest, is voor jou dan de beste keuze. Ook al blijkt deze achteraf misschien zo handig te zijn.
  6. Ontwikkel een positieve kijk op jezelf. 
    Vertrouwen in je eigen kunnen en een positieve houding dragen bij aan een veerkrachtige houding. Leer negatieve gedachten om te denken naar positieve gedachten. Bijv. ipv ik ben niet goed genoeg zeg je tegen jezelf: Ik ben goed zoals ik ben. En ga dat ook geloven! Daar zit de kracht.
  7. Ontdek jezelf. 
    Misschien zal je na een harde val de behoefte hebben om je spirituele kant te ontdekken, om te lezen en je lichaam en geest te verkennen door middel van verschillende activiteiten. Een bezige geest weerhoudt je van slechte gedachten en helpt je om een basis te leggen waar je op voort kunt bouwen in de toekomst.
  8. Relativeer. 
    Dat er iets slechts bij je is gebeurd, betekent niet dat je hele leven bergafwaarts gaat, noch dat je persoonlijkheid of waarden slecht zijn. Definieer je problemen goed, zodat je ze gericht kunt aanpakken en zodat ze niet de mooie kanten van je leven kunnen besmetten.
  9. Vraag jezelf af wat je gedaan hebt om er weer bovenop te komen toen je in het verleden onderuit ging. 
    Onthoud de moeilijke tijden waar je al doorheen gegaan bent en denk erover na hoe je ze te boven bent gekomen. Als je dit duidelijk voor ogen hebt, doe in de toekomst dan hetzelfde, want wat toen goed voor je was om te doen, is nu misschien wel weer goed.
  10. Zorg voor jezelf. 
    Laat je werk of zorgen niet al je tijd opslokken. Doe dingen die je leuk vindt en dingen waar je van geniet. En rust vooral goed uit. Breng tijd door met mensen die je een goed gevoel geven. Balans tussen moeten, willen en mogen is essentieel en die zijn we vaak kwijt. We denderen maar. Onrust in ons hoofd.
  11. Reageer jezelf af. 
    Het mogen dan sterke emoties zijn, het is belangrijk dat je ze uit. Van emotionele onderdrukking kun je zelfs ziek worden.
  12. Raadpleeg boeken, therapeuten en online hulpmiddelen.
    Probeer mensen te vinden die hetzelfde hebben meegemaakt als jij of ga op zoek naar deskundigen als je verder met je leven moet, maar je niet weet waar je moet beginnen.
  13. Volharding en vertrouwen zullen je bondgenoten zijn in de strijd die volgt. 
    Vergeet dat niet.
  14. Vergeef en dan vooral jezelf
    Blijf niet hangen in wrok. Goed om te weten: vergeven doe je in principe altijd voor jezelf.  Daarmee bevrijd je jezelf van die zware last en zeg je dat je niet meer een slachtoffer wilt zijn. Stop met haat of jezelf te straffen. Zeg tegen jezelf: ‘Ik kies ervoor om niet langer in pijn of met die last rond te lopen en ik bevrijd me hiervan’. Kies voor liefde en respect voor jezelf. Iemand anders vergeven wil niet zeggen dat de boosheid of het verdriet overgaat, maar je kiest ervoor om je hart te redeen uit een gevangenis van haat. Het wil ook niet zeggen dat je het gedrag hoeft goed te keuren. Stop met jezelf te verharden!

Bron: Verken je Geest

Dit vind je misschien ook leuk