Mindfulness gaat over het richten van je aandacht op het moment zelf. In het Hier en Nu. Zonder oordeel. Alleen opmerkzaam zijn.
Ben je opgejaagd, gestrest of voel je je gefrustreerd? Ben je overprikkeld of heb je moeite met ontspannen?
Dan kan mindfulness jou heel goed helpen om meer innerlijke rust in je hoofd te creëren.
Mindfulness heeft alles te maken met gedachten. Hoe ga je er mee om? Uit onderzoek is gebleken dat we zo’n 90% van onze aandacht richten op het heden of het verleden, we zijn dus amper in het ‘nu’. We zijn feitelijk bijna de hele tijd bezig met wat is geweest of wat ons nog te wachten staat en deze gedachten weerhouden ons ervan volledig in het moment te zijn.
Daarnaast blijken we zo’n 60.000 gedachten per dag te hebben, waarvan 70% van al die gedachten negatief is. We zijn met andere woorden bijna de hele dag aan het nadenken over ons verleden en de toekomst en bijna driekwart van die gedachten is negatief. Je kunt je wellicht voorstellen hoe hardnekkig en groot stress-, angst- en depressieklachten hierdoor kunnen zijn.
De enige manier om deze cirkel te doorbreken is het trainen om uit die vicieuze gedachten cirkel te stappen door je houding te veranderen ten opzichte van die gedachten. Daarvoor zul je allereerst mindful moeten zijn ten opzichte van het feit dat je (zoveel) denkt. Je zult je gedachten moeten leren opmerken en er volledig bij aanwezig zijn, zonder er mentaal een oordeel aan te plakken.
Om te begrijpen wat mindfulness is, is het belangrijk om te weten wat het vooral niet is.
Mindfulness is niet….
- Mindfulness is geen manier om je hoofd leeg te maken
Dit is misschien wel het hardnekkigste misverstand over mindfulness. Gedachten blijven altijd komen en gaan. Dit is een functie van de hersenen en hier kunnen we niets aan veranderen.
Wat we wel kunnen veranderen is de manier hoe we omgaan met die gedachten die opkomen. Je houding ten opzichte van de de gedachten is wat getraind moet worden, je traint niet om gedachten ‘uit te schakelen’.
Mensen die daarom zeggen: “Ik probeer al een tijd mindful te zijn, maar ik blijf maar denken dus ik doe vast iets verkeerd”, hebben nog niet door dat het niet draait om het elimineren van gedachten. Het trainen van mindfulness gaat om het opmerken van gedachten, zorgen en angsten en die laten zijn voor wat ze zijn. Je oefent om je er niet langer mee te identificeren alsof ze a) waar zijn en b) deel van je uitmaken, waardoor je emoties en gevoelens minder grip op je krijgen.
- Mindfulness is niet hetzelfde als ontspannen
Mindfulness is tevens geen doel opzich, het is niet iets dat je moet ‘bereiken’. Je bent mindful of je bent het niet. Zo kun je dus ook niet zeggen dat mindfulness gelijk staat aan ontspannen zijn. Het zou kunnen dat terwijl je mindful bent je je ook ontspannen voelt, maar dat hoeft niet. Ontspannenheid zou eerder een gevolg kunnen zijn van mindfulness.
Terwijl je aandachtig bent en lief voor jezelf door jezelf volledige aandacht te schenken en opmerkzaam te zijn naar alles wat zich aandient en dit in alle openheid accepteert kan er een bepaalde rust over je heen komen die ervaren wordt als ontspannen.
- Mindfulness betekent niet dat je niets doet
Voor een buitenstaander lijkt het wellicht alsof iemand die zit of ligt met de ogen dicht en mindful is, niets doet. In zekere zin is dit ook zo, want met mindfulness stuur je je aandacht om open te staan voor alles wat zich aandient en stuur je niet perse aan om op één zintuig toe te spitsen (bepaalde meditaties doen dit wel). Je controleert je aandacht als het ware door het niet specifiek te sturen. Je richt je niet op het uitpluizen van bepaalde gedachten, noch op die vreemde geur.
Je merkt je gedachten simpelweg op zonder oordeel en vervolgens ‘voel’ je misschien weer iets. Dit controlerende niet-sturen is niet helemaal hetzelfde als niets doen. Het is eerder een actief niet-doen. We nemen bewust tijd om alles wat zich in ons aandient te aanschouwen. Hierbij zijn de hersenen nog steeds razend actief, omdat we ons concentreren en focussen.
- Mindfulness betekent niet dat je het het rustiger aan doet
Mindfulness gelijk trekken met rustig aan doen zou betekenen dat je alleen mindful kunt zijn wanneer je niet gehaast bent. Dat zou bepaalde voorwaarden scheppen om mindful te kunnen zijn.
Het mooie aan mindfulness is dat je het kunt praktiseren op elke plaats en in elke situatie.
Waarom zou je niet mindful kunnen zijn terwijl je een trein probeert te halen? Wees je bewust van het feit dat je bijv. rent, merk op dat je gedachten hebt over het ‘haasten’ en voel de reacties in je lichaam.
Er zijn 8 uitgangspunten:
- Zonder oordeel
Het is zoals het is. Er is geen goed of slecht. Je observeert wat daarin waargenomen wordt. - Zonder streven
Het gaat niet om presteren. Het is goed zoals het is. Het geeft helderheid en focus omdat je je kunt wijden aan waar je Nu mee bezig bent. Je laat je niet afleiden door gewenste resultaten die pas in de toekomst zichtbaar zullen zijn. - Erkennen wat zich voordoet
Acceptatie, aanvaarding van wat is. Stoppen met vechten tegen wat er nu gaande is. - Een frisse open blik
Opmerkzaam zijn. Verwondering. Je bekijkt iets alsof je het nog nooit hebt gezien. - Loslaten
Met loslaten erken je je verlangen en afkeer. Het mag er zijn, eenvoudigweg omdat het er toch al is. Loslaten geeft ruimte aan iets nieuws. Je ademt in, en ademt uit zodat er ruimte is voor een nieuwe inademing. - Geduld
Geduld is een vorm van wijsheid. Je weet dat dingen hun tijd nodig hebben. Als je een zaadje plant, ga je het ook niet elke dag opnieuw opgraven om te kijken of het groeit. Geduld beoefenen is ruimte geven aan hoe de dingen zich ontvouwen. Dat betekent ook: controle loslaten. - Vertrouwen
Je wéét niet of het goed af gaat lopen. Je kunt namelijk niet in de toekomst kijken. Vertrouwen begint dan ook hier. Nu. Dit moment is oké. Luister naar je intüitie.
- Steeds opnieuw beginnen
Als het je even niet meer zo goed lukt: Herhalen, herhalen, herhalen…
Wat ik je kan bieden
Ik help je graag jouw belemmerende overtuigingen en ongezonde patronen te doorbreken. In plaats van op je automatische piloot te acteren, leer ik je wat jij nodig hebt om zelf aan het stuur te staan. Het is niets anders dan: Anders denken, anders voelen, anders doen. Okay, makkelijker gezegd, dan gedaan. Dat klopt! Maar als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je kreeg. Ben je met mee eens? Stap voor stap ga ik met je aan de slag om dichter bij jezelf te komen zodat jij vanuit je eigen kracht het leven in gaat.
- Van Overleven naar Leven
- Van Moeten naar Ont-moeten
- Van Haasten naar Ont-haasten
- Van Hard naar Hart
Door hiermee aan de slag te gaan, kom je ‘lichter’ in het leven te staan:
- Van klein naar groots
- Van lijden naar leiden
- Van hard naar hart
En geloof me, dat kan écht!
Ik bied aan:
- In één of meerdere sessies gaan we hiermee aan de slag. Hierbij maak ik gebruik van mijn programma Balans op Maat.
Onder het kopje Balans op Maat kun je hier veel meer over lezen. Klik HIER om daar naar toe te gaan
- Mindful Wandelen
Klik HIER om daar meer over te lezen.