Goede relaties zijn enorm belangrijk. Diverse wetenschappelijk onderzoeken onderstrepen dat inmiddels. Fijne sociale contacten verlagen onder andere je bloeddruk, reduceren de kans op hartziekten en verminderen depressies.
Goede sociale relaties bevorderen je vitaliteit omdat het je zelfs tot op hoge oudere leeftijd betrokken en alert houdt. En uiteraard is het ook een prima remedie tegen stress. Want, je hart luchten bij mensen waar jij je veilig bij voelt, gaat spanningen tegen. 7 redenen waarom een sociaal netwerk goed is voor je vitaliteit nu en ook later als je ouder bent:
1. Geeft een veilig gevoel
Mensen zijn van origine sociale dieren en niet gemaakt om alleen te leven, aldus de Griekse filosoof Aristoteles. En dat is ook zo. Want, wilde je vroeger – in de oertijd –overleven? Dan moest je samenwerken. Om aan voedsel te komen en te strijden tegen een gezamenlijke vijand. Dat oergevoel van samen de schouders eronder zetten zit gewoonweg in je genen. Het maakt dat je je sterker en veiliger voelt. Daardoor dragen goede relaties bij aan je vitaliteit.
Een relatie zonder veiligheid is geen relatie. Veiligheid, schuilen bij de ander, is een van de drie grondmotieven om een relatie aan te gaan. Wanneer het moeilijk gaat in de relatie, kan het zijn dat er niet voldoende veiligheid is. Je mag of kan niet jezelf zijn.
In een goede relatie weten mensen dat ze kunnen schuilen bij de ander als ze het zwaar hebben of wanneer er gevaar dreigt. Ze zijn zelf ook bereid die bescherming te bieden, mocht dat nodig zijn.
In een goede relatie voelen mensen zich veilig en geborgen bij elkaar en durven ze zich kwetsbaar op te stellen. Fouten maken mag, evenals uit de bocht vliegen en anders doen dan normaal. Men is niet bang dat de ander hen dat nog járen achterna draagt. Mensen zijn er voor elkaar en laten elkaar niet vallen als het even tegen zit.
2. Gaat navelstaren tegen
Door ondersteunende relaties te hebben, kun je bijvoorbeeld je gedachten, ervaringen, opmerkingen spiegelen aan de ander. Je staat in verbinding met de ander. Zo kom je tot nieuwe inzichten of ontdek je waar gedachten spaak lopen. Heb je weinig contacten? Dan neemt de kans op navelstaren toe. Omdat je zonder externe spiegel al snel alles op jezelf betrekt. Dat kan piekeren, tobben en malen in de hand werken en dat is schadelijk voor je gezondheid. Het maakt je onzeker, twijfelachtig en geeft stress.
In een goede relatie gaan mensen open met elkaar om en kunnen ze elkaar de ruimte geven. Ze kunnen goed met de ander praten en naar elkaar luisteren. Ze hebben de taken in de relatie evenwichtig verdeeld, kunnen afspraken met elkaar maken en zich daar dan aan houden. Mensen hebben geleerd duidelijk te zijn in wat ze willen en zich niet te laten meeslepen door de ander als ze dat niet willen. Ze weten dat hoe duidelijker ze zelf zijn, des te minder ruis er in de relatie ontstaat en de kans op frustratie afneemt. Ze hebben geleerd dat opkomen voor jezelf in de relatie gewoon nodig is.
3. Biedt steun in moeilijke tijden
Ook wanneer je bestaan in zwaar weer verkeert, bieden fijne sociale relaties steun. Bij een ernstige ziekte, ontslag, een ongeluk, overlijden en dergelijke. Want, echte vrienden zijn er dan gewoon voor je. Met een troostende schouder, peptalk, helpende hand, om je af te leiden, het overzicht te houden enzovoort. Ofwel: vrienden bieden een vangnet waardoor je niet het gevoel hebt er alleen voor te staan. Dat wetende maakt het vaak al een stuk gemakkelijker om met allerlei tegenslagen te dealen. Zowel fysiek als mentaal.
4. Voorkomt ongezond leven
Echte goede vrienden staan niet langs de kantlijn, maar zijn betrokken bij je leven. Zijn niet bang om je erop te wijzen dat je op het verkeerde spoor zit als je fout bezig bent. Bijvoorbeeld als je ongezond leeft en je te buiten te gaat aan alcohol of andere verslavende middelen. En ook zo hebben relaties een positieve invloed op je welzijn.
5. Boost je zelfvertrouwen
Onzekerheid speelt iedereen weleens parten. Beschik je over een netwerk met hechte relaties? Dan voel je je vaak een stuk zekerder. Waarom? Vrienden vertellen je niet alleen dat je verkeerd bezig bent, maar wijzen je ook op je goede eigenschappen. Een mooie lach, een slimme opmerking, je oplossend vermogen, je empathische kant, je organisatorische capaciteiten et cetera. Inderdaad, dat doet je zelfvertrouwen goed.
6. Ergens bij horen
Beschik je over een goed sociaal netwerk? Dan heb je het gevoel ergens bij te horen. Dat zorgt er dus ook voor dat je sterker in je schoenen staat. Immers, vrienden steunen elkaar door dik en dun. En dat motiveert. Geeft je kracht om (nieuwe) dingen te ondernemen. Al met al zorgt dat ervoor dat je positief in het leven staat, je gelukkiger voelt en dat doet je gezondheid eenvoudigweg veel goed.
7. Om te ontspannen
Natuurlijk dragen relaties er ook aan bij dat je geregeld even uit de dagelijkse sleur stapt. Van samen een concert bezoeken, filmpje pakken, een goed gesprek tot een spel spelen of een wijntje drinken. Dat voelt goed. Reduceert stress en zorgt voor nieuwe energie. Het maakt je eenvoudigweg happy en verhoogt je vitaliteit.
Natuurlijk kun je deze lijst met redenen waarom je relaties van belang zijn voor een vitaal leven nog veel langer maken. Want, wat goede vriendschappen met je doen, heb je vast ook zelf wel aan den lijve ervaren. Ze inspireren, motiveren, geven je leven zin, kunnen je gevoel van rampspoed verminderen, je helpen trots te zijn, als je klankbord dienen, raadgever en vertrouweling. Kortom, echte vriendschappen zijn waardevol, maken je gelukkiger en daar vaart je gezondheid wel bij!
Bron: GezondNu, Vitaliteitspiramide