fbpx
Contact

Het is”Snert”weer, dus tijd voor Erwtensoep!

Buiten is het letterlijk ‘snert’weer. Dus ben ik vanmiddag ijverig en gezond bezig geweest en heb een grote pan vol erwtensoep gemaakt. Heerlijk! Teveel om in 1x op te eten, dus de rest kan in de diepvries!

Peulvruchten bevatten eiwitten, zetmeel, B-vitaminen, mineralen en veel voedingsvezels. In spliterwten zitten nauwelijks calorieën, terwijl je er toch van eet. Bij voedsel met veel vezels duurt het vaak langer om het op te eten. Hierdoor ben je langer bezig met eten. Daarnaast verzadigt voedsel met vezels meer, waardoor je minder trek in andere producten hebt. 

Met een zeer lage glycemische index van 22 zijn spliterwten een perfect product voor mensen met diabetes. De glycemische index geeft namelijk aan hoe snel de suikers van het product door de darmen worden verteerd. Bij spliterwten heb je geen last van bloedsuikerpieken.

De vezels in spliterwten verlagen het LDL cholesterol. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Daarnaast helpen spliterwten met het behouden van een goede bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan voor hartklachten zorgen.

Erwtensoep is heel gemakkelijk te maken. Denk er wel aan dat je de spliterwten minstens 8 uur voor moet weken. 

INGREDIENTEN (6 personen):

2 pakken spliterwten
3 prei
1 knolselderij
2 uien (grote)
4 wortels – je kunt ze ook vervangen door zoete aardappelen
Evt. 2 pakjes gesneden mager gerookt spek
grote bos selderij
zout
peper
(of bouillonblokje)

Je kunt in de supermarkt ook voorgesneden boerensoepgroenten of erwtensoepgroente gebruiken, maar kijk dan wel of er knolselderij in zit, anders moet je die nog apart kopen.

Bereidingswijze:

Was de spliterwten in een vergiet en doe ze na het spoelen in een grote (soep)pan met water en breng deze aan de kook (eventueel met een bouillonblokje erbij). Terwijl dit kookt en pruttelt snij je alle groente (prei, wortel, ui, selderij, aardappels, knolselderij) in stukjes/schijfjes, ter grootte van een kleine dobbelsteen en plakjes wortel.
Als het water van de spliterwten kookt en het gaat schuimen, schep voorzichtig het schuim van het kookvocht.
Zodra je klaar bent met snijden van de groentes, schep je deze bij de erwten.
Blijf deze goed roeren, op een laag pitje, tegen de kook aan houden.
Na ongeveer een half uur schep je het vlees en wat van het bouillon bij de groentes in de pan.
De snert begint nu ergens op te lijken.
Dan doe je ook de spekjes erbij en laat alles zachtjes pruttelen.
Blijven roeren, anders koekt het vreselijk aan de bodem vast.

Als de mogelijkheid daar is, laat de erwtensoep dan een hele nacht staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken … maar houdt er rekening mee dat de soep dikker wordt, dus de volgende dag moet je wat bouillon bijvoegen.
Zorg wel dat je de deksel van de pan laat, anders heb je de volgende dag bedorven snert.
Voor het opdienen nog even zachtjes verwarmen.

Serveertips: Heerlijk met roggebrood 

Eet smakelijk !!

Gezonde groet,
Ineke

Dit vind je misschien ook leuk